14
nov
Heleen Lansink-Marissen is melkveehouder in Haaksbergen. Samen met haar man heeft ze negentig melkkoeien met bijbehorend jongvee. Met de derogatietop voor de deur besloot ze een brief te schrijven aan Staatssecretaris Martijn van Dam, FrieslandCampina, Rabobank, Flynth, Forfarmers, NZO en CDA. Op The Milk Story deelt ze de brief die ze verstuurde.
Geachte mensen in de snelkookpan,
Een oplossing vinden voor de fosfaatproblematiek, dat is wat er op de agenda staat. De druk is hoog, zeer hoog. Er staat veel op het spel. Al tijden liggen wij midden in de ring (al knock-out) en zien wij klap na klap uitgedeeld worden aan de melkveehouderij. Maar een oplossing, ho maar.
Wat een ontzettend rare situatie. De oplossing is zo simpel. Dat er klappen gaan vallen is wel duidelijk. Het is niet langer vijf voor twaalf. Laten we eindelijk eens de stoute jongens aanpakken en zorgen dat zij de klappen krijgen.
In 2014 zat iedereen nog keurig in de klas, er waren al wel een aantal jongens die zich onrustig gedroegen en er werden al vermanende woorden gesproken. Straffen werden uitgedeeld om aan te geven dat we de verkeerde richting op gingen. Maar de superheffingen werden betaald. In maart 2015 leek het wel vakantie, alle regels en afspraken werden overtreden. Terwijl de sector al wist wat hen boven het hoofd hing. Alleen de meester wist nog niet hoe hij zijn jongens bij de les moest houden. Het was immers helemaal geen vakantie, de meester was niet capabel genoeg.
Op 2 juli 2015 trok de meester aan de rem en liet de klas achter zonder regels en afspraken. Als er toch geen straf bestaat gaan we gewoon door, was het motto van de stoute jongens. Maar in die klas zaten ook zo’n zeven á acht leerlingen die zich wel aangesproken voelden en keurig netjes deden wat er van hen werd verwacht. Dat doet namelijk iedereen met een goed, nuchter en empathisch vermogen. De middenmoot is solidair met elkaar. Samen zorgen we ervoor dat het goed komt, in de overtuiging dat de stoute jongens worden bestraft. Eerlijkheid duurt het langst.
9 November 2016. Door een meester die zijn werk niet aan kan, hebben de stoute jongens in de klas de sfeer totaal verpest. De situatie is onhoudbaar en er moet wat gebeuren. Met regels, afspraken en forse straffen moeten de stoute jongens worden aangepakt. En laten we dan niet alleen de stoute jongens aanpakken maar ook hun ouders, laten we zeggen de adviseurs en financiers. Die hebben ook zeker een aandeel.
Alle koeien die meer zijn gehouden na 2 juli 2015 moeten per direct weg, anders mag je geen melk meer leveren en krijg je geen subsidie meer. Deze straffen moeten neergelegd worden bij degene die in maart 2015 fors superheffing moesten betalen. Zij hebben voor een overschrijding van het fosfaatplafond gezorgd. De middenmoot van de klas, die kan aantonen dat er beter gepresteerd kan worden met de kringloopwijzer, hoeft niet bestraft te worden. De leerlingen met een negen of tien op het rapport, alias de bedrijven met voldoende eigen hectares, hoeven zeker niet gestraft te worden voor hun buitengewoon goede prestatie. Ik denk dat we met deze regels al een heel eind op weg zijn om met een eerlijk verhaal richting Europa te gaan.
Bedankt voor uw aandacht en succes bij de derogatietop! Maak er wat van! Laat u niet leiden door de stoute jongens, maar door de grote middengroep die eigenlijk heel goed zijn best doet en daar graag een keer een klein complimentje voor wil ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Heleen Lansink-Marissen (een gemiddelde leerling uit de klas)