11
nov
De laatste tijd lees ik vaak nieuws over natuurinclusieve landbouw. Dat roept allerlei vragen bij mij op. Bestaat er dan ook natuurexclusieve landbouw? Wat is eigenlijk natuur? Hoeveel natuur hebben we hier in Nederland? Hoe natuurinlcusief boeren wij hier thuis?
Verdienmodel
Als ik op zoek ga naar natuurinclusieve boeren dan kom ik al snel bij boeren die met weidevogels aan de gang zijn en kruidige grassen voor een betere biodiversiteit. Bodembeheer is een belangrijke pijler. Ook komt er in elk stuk naar voren dat er gezocht moet worden naar een beter verdienmodel voor de boer.
‘We zijn de hele dag aan het ruilen.’
Dit alles in ruil omdat wij gebruik mogen maken van de natuur. Als wij goed zorgen voor de natuur, dan zorgt de natuur goed voor ons. Op zoek naar balans. Datzelfde geldt altijd voor onze koeien, als wij goed voor de koeien zorgen, zorgen de koeien goed voor ons. We zijn de hele dag aan het ruilen.
Dat geld is wel een lastig ding. Wij vragen ons af of wij met ons melkveebedrijf met 85 koeien nog wel een gezinsinkomen kunnen genereren. Met deze omvang kunnen wij de puntjes op de i blijven zetten. Ons bedrijf, gezin en economie is op deze manier het beste in balans. Als wij bijvoorbeeld later gaan maaien of in fases gaan maaien om bijvoorbeeld de weidevogels beter te kunnen bedienen, komt die balans misschien wel in onbalans.
Thuissituatie
Als ik naar ons zelf kijk dan vind ik dat we enorm natuurinclusief boeren. We hebben een heel aantal houtwallen die we onderhouden, we hebben een kikkerpoel in een van onze weilanden. Wij hebben weides waar vogels kunnen broeden. Al jaren lang komt er een man in het voorjaar onze nesten spotten en traceren. Als er een nest gespot wordt, dan maaien we daar niet. We hebben ons erf aangekleed met streekeigen beplanting met veel besdragende struiken voor de vogels. En misschien nog belangrijker, we laten andere mensen mee genieten van ons mooie samenspel.
‘Boeren we te schoon?’
Ik schrik ook van de berichten over de achteruitgang van de biodiversiteit. Moeten we dan niet gewoon weer mest over het land heen spuiten? Of ruige mest niet direct onder de grond werken? Niet meer wat doen aan vliegenbestrijding, of lopen we dan weer achter tov dierenwelzijn? Boeren we te schoon? Of is dat de fase waarin we nu leven? Is het een golfbeweging, dat er wel weer wat anders voor terug komt voor de terugloop van insecten? Zeg het maar, de berichtgeving is zo tegenstrijdig. Voor mij als boerin een lastig dilemma, ik wil graag bijdragen aan verbetering. Dat wil toch iedereen?
Groet,
Heleen