05
jan
En nu? In elke provincie worden de Staten geïnstalleerd en de onderhandelingen over de nieuw te vormen coalities met de bijbehorende akkoorden vinden plaats. De huidige gedeputeerden zijn demissionair wat inhoudt dat ze geen grote beslissingen meer nemen. Wat gaat er gebeuren met de PPLG-plannen die moeten worden opgeleverd in juni? Zitten er dan al nieuwe gedeputeerden op de plekken? Wat gebeurt er met de eerste NDA’s (Natuurdoel-analyses) waar veel gebiedsprocessen op zitten te wachten? Deze zijn heel hard nodig om de kaders helder te scheppen waar zo hard om geroepen wordt. Wordt dit nog gedeeld? Of is het aan de nieuwe coalities om dit naar buiten te brengen?
Klimaatdoelen
Ik voorzie een vertraging in de kaders en de gebiedsprocessen aankomen qua beleid. In mijn ogen is dit geen vrijbrief om met je bedrijf niks op te pakken en je kop in het zand te steken. We moeten nog steeds met z’n allen, niet alleen wij boeren maar de hele samenleving, aan het werk om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Die doelen liggen heel hoog, we zijn daar nog lang niet. Als we nog niet beginnen wordt de stap alleen maar groter en rigoureuzer die we moeten zetten om ze te kunnen halen.
Ik weet dat er veel onduidelijkheid is over de te behalen doelen. Als inspiratie zag ik zojuist een nieuwe aflevering van De Nieuwe Wereld op Youtube, overigens geen kanaal wat ik vaak volg). Deze aflevering met Meino Smit. Ik vond het een interessante kijk op grote globale opgaves die we op ons af zien komen. Zijn denkwijze is wel behoorlijk extreem van bijvoorbeeld 150.000 arbeidsplaatsen nu in de landbouw naar 470.000 arbeidsplaatsen. Ik zie het nog niet voor me, maar zijn denkwijze is interessant om te volgen en zie ik in het klein al gebeuren op sommige plekken. Misschien moeten we onze arbeidsprocessen anders inrichten, 10 maanden op kantoor en twee maanden meehelpen in het seizoen om de oogsten van het land te kunnen halen. Zeker ook goed voor de zingeving en het opbouwen van je energie om weer te 10 maanden te kunnen gaan werken achter de computer in een omgeving met weinig natuurlijke inbreng.
Het gevaar om nu te gaan bewegen ken ik ook als boer, in het verleden is door beleid veel afgestraft voor de koplopers, early adapters. Maar we zullen toch moeten, hoe dan ook. Hoe kun je een beeld vormen van de toekomst en de samenleving en jouw rol als boer daarin? Dan helpen voor mij dit soort boeken en gesprekken van bijvoorbeeld Meino Smit, maar ook het boek van Imke de Boer over of vlees nog wel op ons bord past in de toekomst. Een gezonde tegenhanger is het boek van Hidde Boersma, Meer. In al die boeken zitten voorbeelden, scenario’s en vergezichten waarbij ik me een beeld kan maken hoe ons bedrijf daarin zou kunnen passen. Wij zijn alvast onderweg hier thuis met al hele mooie resultaten.
Ruis
Spannend is het zeker! Onzeker ook, maar we zijn in beweging en dat maakt ons flexibel in het opvangen van de verschillende opgaven, het helpt. De ruis op de PPLG-plannen en bijbehorende doelen en kaders blijft voorlopig nog wel even op de lijn ben ik bang.
Heleen Lansink-Marissen