De Boerderij
Erve Lansink is gelegen in St. Isidorushoeve, een kerkdorp in de gemeente Haaksbergen, in zuidelijk Twente. De naam Lansink is al meer dan een eeuw verbonden aan de boerderij. Rond 1900 verloor de toenmalige boer op jonge leeftijd het leven. De boerin trouwde toen met een van de knechten, Bernhard Lansink, Rogiers overgrootvader. Rogier is de vierde generatie die ‘boert’ op het bedrijf aan de Stegenhoekweg.
Erve Lansink
Rogier en Heleen melken zo’n negentig melkkoeien en het eigen jongvee blijft op de boerderij. Er is 55 hectare beschikbaar om de mest op kwijt te kunnen. Het bedrijf voorziet in zijn eigen veevoer (gras en mais). Een deel van de grond ligt in Drenthe, waar ook Heleens roots liggen.
Het bedrijf is continu in ontwikkeling. Arbeidsplezier en efficiëntie staan hoog in het vaandel bij Rogier en Heleen. De laatste grote verandering was de overgang van het traditioneel melken naar automatisch melken. De melkrobot melkt 24 uur per dag koeien. Hij staat nooit stil. Het biedt het boerenechtpaar veel meer flexibiliteit wat betreft invulling van werkzaamheden en gezinsleven.
Op het erf staan een kapschuur, een jongveestal en een melkstal. In de kapschuur staan de machines. Het zijn er niet veel; het meeste landwerk wordt verricht door een loonwerker. Hierdoor blijven tijdens oogstmomenten de dagelijkse werkzaamheden goed uitvoerbaar voor Rogier en Heleen.
In de jongveestal worden de kalfjes opgevangen als ze geboren zijn. Van de kalfjes is ongeveer zestig procent van een vleesras. Die gaan al snel naar een andere, gespecialiseerde boerderij. De vrouwelijke kalfjes blijven. Zo gauw ze hun eerste kalfje krijgen, gaan ze naar de melkstal om melk te geven.
In de melkstal staan de melkgevende dieren. De koeien hebben de vrije ruimte om zelf naar de robot te lopen en zich te laten melken. Ze krijgen dagelijks vers voer en twee keer per dag worden hun ‘bedden’ schoongemaakt. Ook loopt er een robot door de stal, die de roosters voor de koeien schoon veegt.
Rogier en Heleen nodigen je graag uit voor een rondleiding
“Wil je weten hoe wij te werk gaan en lijkt het je interessant om een keer een rondleiding te krijgen? Dat kan! Wij nemen de tijd om je te vertellen hoe wij melk produceren. Neem contact op met ons, zodat we kunnen kijken op welk moment dat mogelijk is. Toevallig in de buurt? In de melktap hangt een verkeerslicht, waaraan je kunt zien of we tijd hebben voor een rondleiding.”