Met de komst van het nieuwe kabinet lijkt de polarisatie in ons land alleen maar toe te nemen. De samenleving wordt steeds meer verdeeld in kampen, waarbij het lijkt alsof je gedwongen wordt om een kant te kiezen. Wat gebeurt er als je je niet wilt laten meeslepen in deze tweedeling? Wat gebeurt er met het stille midden? Moet je overal een mening over hebben? Wie hoort je dan nog? Soms lijkt het alsof er alleen wordt geluisterd naar de hardste schreeuwers. Ook de media worstelen zichtbaar met hun berichtgeving over het huidige kabinet.
Het stille midden, de grote groep mensen die zich niet thuis voelt bij de extremen aan Lees Meer
Wie denkt aan gebiedsprocessen in het landelijk gebied ziet misschien eerst de uitdagingen en moeilijkheden: stikstof, water, biodiversiteit, een gezonde bodem, dierenwelzijn, klimaat, energie en woningbouw. Maar wat als we die processen ook anders zouden bekijken? Niet alleen als een opgave, maar als een kans. Een kans voor bewoners en boeren, maar ook voor de versterking van onze democratie. Juist in het hart van het platteland ontstaat ruimte voor iets wat we hard nodig hebben: inspraak, samenwerking en vertrouwen tussen burgers, bedrijfsleven en overheid.
Gebiedsprocessen raken direct de mensen die wonen en werken in het buitengebied. Denk aan boeren die hun bedrijven opnieuw moeten inrichten, natuurorganisaties die de biodiversiteit willen Lees Meer
Wat al lange tijd in mijn hoofd spookt om een column over te schrijven is het thema veerkracht. In het Engels resilience. De Van Dale spreekt over: vermogen om de vorige stand weer in te nemen, nadat iets ingedrukt, uitgerekt, et cetera, is geweest, en soepelheid, lenigheid. En de derde vertaling kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen.
Op Wikipedia staat: veerkracht is het vermogen om met crises om te gaan en hiervan te herstellen. De mate van succes hierin is onder andere afhankelijk van het wereldbeeld van de individu, de toegang tot sociale hulpbronnen, de individuele ‘copingstijl’, hoe je met dingen omgaat.
Streep door stikstofaanpak
Soms denk ik Lees Meer
De zomerperiode, ook vaak komkommertijd genoemd, ik kan er wel van genieten. De druk van afspraken is even weg, volle aandacht voor thuis met de kinderen die lekker op het erf rondscharrelen. Alhoewel, onze pubers volgen steeds meer hun eigen agenda met werk en vakanties zonder ons. Ook een nieuwe fase waar je soms even aan moet wennen. Gelukkig is het weer eindelijk goed voor al deze zomerse activiteiten.
Het is ook een tijd van reflectie merk ik altijd bij mezelf, de zomerperiode. Afschalen qua druk en stressniveau, dus de ongemakken, onderbuikgevoelens en gedachtes krijgen alle ruimte om te kunnen floreren. En eigenlijk merk ik bij mezelf een soort van Lees Meer
‘Innovatie wordt breed opgevat, dus inclusief voer en management. Innovatie krijgt de ruimte die het verdient, procedures worden aangepast en innovatiemiddelen zo ingericht dat nieuwe vindingen snel juridisch houdbaar toegepast kunnen worden en doelen worden gehaald.’
Dit is het zinnetje uit het hoofdlijnenakkoord wat blijft hangen bij mij. Natuurlijk moeten we gaan zien hoe onze nieuwe minister Femke Wiersma invulling gaat geven aan het nieuwe hoofdlijnenakkoord. Maar van deze zin word ik wel een beetje zenuwachtig.
PAS
Want zijn we immers niet vanaf de uitspraak van de Raad van State rondom de PAS-wetgeving in een juridisch getouwtrek beland? Veel innovaties en goede landbouwpraktijken zijn aangezwengeld na het wegvallen van de PAS. En Lees Meer
Nou deze column liet iets langer op zich wachten. Ik kan dan ook niet ontkennen dat we terugkijken op een hectische periode die veel tijd en energie heeft gevraagd van mij en Rogier.
Om te beginnen wil ik mijn grote dank uitspreken voor de grote hoeveelheid warme reacties die wij hebben mogen ontvangen na de vorige column. Dit is niet met woorden uit te drukken, maar daar hebben we heel veel steun uit ontvangen. Ook hele bijzondere, beladen berichten van met name collega’s met daarbij ook vaak de roep om vooral door te gaan met het schrijven van mijn columns.
Best ingewikkeld
Nou ik moet eerlijk bekennen: dat vind ik nog best Lees Meer
Rogier en Heleen Lansink, melkveehouders uit St. Isidorushoeve (OV, gemeente Haaksbergen) stoppen met het houden van koeien na een heftig incident vorige week. Ze gaan zoeken naar een andere invulling voor de boerderij. Heleen Lansink, columnist voor Vee en Gewas, schreef er zelf onderstaande column over.
Lieve familie, vrienden, kennissen, collega’s, buren en bekenden…
Afgelopen weekend (23/24 maart, red.) zijn we opgeschrikt door een ongeluk in de jongveestal, de mestroosters zijn over een lengte van 20 meter in de mestput gevallen. Met behulp van de brandweer, loonwerker, dierenarts en collega’s is dit met behoud van alle dieren heel fijn en snel opgelost. Na de komst van verschillende experts lijkt dit allemaal Lees Meer
De titel van deze column is het thema voor Internationale Vrouwendag 2024 en gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland, maar vanuit verschillende culturen. Een positief thema, want hoe mooi is het dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn maar tegelijkertijd ook overeenkomsten hebben? Met het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ kunnen wij elkaar inspireren en van elkaar leren.
In 2019 ben ik samen met Suzanne Reusink, Marjolein Sonnema (toen DG Agro bij LNV) en Conny Clazing (RVO) gestart met ‘Voedsel en Vrouwen’. Een jaarlijks terugkerend evenement op wereldvrouwendag, een dag speciaal voor vrouwen die zich verbonden voelen met deze doelgroep. Vanaf de start van het evenement Lees Meer
Welke vinger hak je af? Een pijnlijke metafoor die een collega van mij inbracht tijdens een overleg op mijn werk. Het geeft heel goed weer wat er nu aan de hand is. Het is gevoelig, pittig, meer dan (financieel) uitdagend, en geïrriteerd aan de keukentafels van boeren door het weg vallen van derogatie. Ook hier thuis voelen we de druk. De regen die valt, liefst niet te veel want dan kunnen we niet op tijd op de grond voor onze eerste bemestingsronde, elke druppel is er een te veel.
Maar dit is de pijn waar we door moeten, dit zijn de veranderingen die ons te wachten staat. Het doet zeer Lees Meer
Het roer moet om
De wind steekt op
De zeilen hoog
De koers verlegd
De ruimte om ons heen wordt kleiner
Wij zijn gevangen in onszelf
Ramen open voor ons denken
Deuren open voor elkaar
Weg met alle vooroordelen
Weg met alle oorlogstaal
Op dit lied van Stef Bos werd ik gewezen tijdens een presentatie die ik onlangs bijwoonde. Ik hoorde het en vond het prachtig, het raakte me. Dit raakte bij mij de juiste snaar in de dynamische tijden die we meemaken. De verkiezingsdebatten beheersten de nieuwszenders en de sociale media. De beloftes, het ‘gebedel’ om stemmen, de felle debatten, de polarisatie, 2030 of 2035, wie wel met Lees Meer