14
jan
Mijn eerste week van 2019 ben ik voortvarend begonnen. De eerste Nuffield reis is een feit, ik ben een week op reis geweest naar China. Wat een week, wat veel indrukken. In november kreeg ik de vraag van Suzanne Reusink of ik mee wilde naar China, Suzanne is al 2 keer op uitwisseling geweest met de Europese Unie. Een land wat je echt moet zien volgens haar. Samen met Yvon Jaspers, Nuffield scholar 2018 en Bertie Steur, boerin uit Zeeland hebben we de reis voorbereid.
Samenwerking bij de organisatie
Door de contacten van Suzanne en de medewerking van de Nederlandse ambassade in China, ministerie van Landbouw in China en de Young Farmers Federation in de provincie Shanxi hebben we een enorm vol maar mooi programma weten te maken. Veel voorbereiding want een reis naar China plan je niet zo maar. De visum aanvraag in Den Haag vergt aardig wat informatie en tijd en ik moest zelf nog een aantal prikken halen. Mobiel, bankpassen, reisverzekeringen alles moest ik thuis nalopen.
Vertrek
Daar stonden we dan op Schiphol 5 januari, bepakt en bezakt voor onze reis naar China, een vlucht van 10 uur voor de boeg. Aangekomen in China, op weg naar het hotel de eerste indrukken; mistig, grauw en heel koud. De auto’s op de weg groot en luxueus. De mist bleek uiteindelijk flinke smog te zijn waar we de rest van de week ook last van bleven houden. Ik typ last, maar het was ook echt een last, een zere keel en veel hoesten. Wat bijzonder om mee te maken. De grauwheid had met name te maken dat daar een land klimaat heerst waar het in de winter echt langdurig koud is, waardoor alles zijn ‘groenheid’ verliest.
Dorpje van 8 miljoen inwoners.
De grootste opvallendheden die ik heb mee gemaakt. De grootsheid van het land, toen we naar de provincie reisden met de trein verwachte ik zoiets als Enschede in Overijssel aan te treffen. Maar aangekomen op een mega treinstation vroeg ik hoe groot het plaatsje was waar we aangekomen waren, zo’n slordige 8 miljoen inwoners. Ook boorden veel boeren een niche markt aan die in China dan meteen uit miljoenen consumenten bestond en niet zoals de niche markten hier in Nederland waar maar 17 miljoen mensen wonen.
De boeren
Een boer in China is iemand die de hele keten in handen heeft met ongeveer 250 man personeel, in ieder geval de boeren die wij hebben gezien. De grond blijft altijd eigendom van de staat, er worden langdurige huur contracten afgesloten voor 30 jaar. Het personeel behoort qua welvaart niet tot de gemiddelde klasse.
Arbeid
De bedrijven die wij hebben gezien produceerde tot aan de oogst vrij duurzaam zonder dat daar extra aandacht aan wordt besteed. Energie neutrale kassen, gebruik makend van de zon en aardwarmte. Gewassen veelal geteeld in smalle stroken, omdat ze alles oogsten met de hand en zo weinig mogelijk met machines om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden. De kolven worden bijvoorbeeld met de hand van de stengels geoogst.
Duurzaamheid
Ik zeg met name tot aan de oogst want dan begint het; alles wordt veelal los verpakt in plastic beschermhoesjes. Of zoals de koekjes en het vlees wat we gezien hebben 1 voor 1 in losse plastic verpakkingen om vervolgens per 25 stuks in een plastic zak te worden verpakt. De ene verpakking is nog mooier dan de andere. Alles wordt gecontroleerd. Ze willen graag voldoen aan hoge kwaliteitseisen i.v.m. de schandalen die er geheerst hebben. In de vleesfabriek werden alle stuks verpakkingen gecontroleerd door het personeel. En alle batches hadden aparte nummers, dat als er vragen of klachten kwamen er tot op de werknemer, dag en tijdstip getraceerd kan worden waar de ‘fout’ zit. Het verpakkingsmateriaal is overal terug te vinden in de ‘natuur’. Er was geen stuk land vrij van rondvliegend plastic. Op straat geen afval te zien, maar wel op losse stukjes land is vaak veel afval gedumpt.
Boer-burger contact
Op de bedrijven waar wij zijn geweest zijn de boeren ook op zoek naar meer contact met de consument, zodat ze hun producten rechtstreeks kunnen verkopen aan de klanten en op die manier een betere prijs voor hun producten kunnen ontvangen. De Chinezen consumenten zijn op zoek naar producten die goed zijn voor je gezondheid en veilig en traceerbaar zijn. Dierwelzijn en/of duurzaamheid normen heb ik niet kunnen ontdekken op de plekken waar wij zijn geweest.
E-commerce
Qua e-commerce zijn ze echt veel verder dan hier. Data verzameling is alles in China, hoe meer data hoe meer inzicht in de markt. We zijn op een bedrijf geweest waar je online groente en fruit kan kopen en d.m.v. QR codes het product traceerbaar is tot op de boom of m2 waar het product vandaan komt. Op het moment dat wij aan het kijken waren, reden er 750 vrachtwagens door Beijing om de producten tot aan de deur te bezorgen. Grootste uitdaging voor dit bedrijf, de organisatie van het transport.
Ook zijn we bij Ant Financial geweest het moederbedrijf van Ali-pay. In 4 minuten kun je een micro-financiering afsluiten als je dat wilt. Allemaal door de verzamelde data van je betalingsverkeer. Er is veel aandacht voor de implementatie van deze service op het platteland. Ik vraag me af of dit werkt voor Nederland omdat we hier graag zelf met onze eigen ogen een product willen beoordelen op kwaliteit en niet een door middel van data verzameling. Maar ik behoor inmiddels ook niet meer tot de jongste generatie, dus misschien hecht de jonge generatie daar wel meer waarde aan.
Overheid
Over het algemeen is er veel steun van de overheid voor de agrarische sector, hoe krijgen we goed en gezond voedsel met hoge kwaliteitsnormen zoveel mogelijk in de grote steden? En hoe houden we het buitengebied aantrekkelijk voor ondernemers en arbeiders om te wonen en werken in het buitengebied? Dit zijn wel de grote thema’s die de overheid hanteert in zijn beleid. Duurzaamheid en dierwelzijn heb ik niets over gehoord. Ze waren verbaasd over hoe weinig overheidssteun wij ontvingen.
Toerist uithangen
Gelukkig was er in het programma ook nog ruimte voor wat toeristische bezoekjes. Zo zijn we bij de Chinese muur geweest, de verboden stad en Pingyao een oude stad in de provincie Shanxi. Ook hebben we in Pingyao een musical bezocht met een traditioneel Chinees verhaal, waarbij we al wandelend door het decor het hele verhaal te zien en te horen kregen.
Viel mee
Over het algemeen moet ik zeggen dat mijn verblijf in China 100% is mee gevallen t.o.v. het beeld wat ik had van te voren. Het is een welvarend land, prijzen qua kleding, schoen ed. liggen gelijk met Nederland. Eten en hotelovernachtingen waren wel goedkopen, zeker in de provincie Shanxi. Het eten was over het algemeen alleen maar warm, warm eten bij ontbijt, warme cola, heet water als drankje bij de vergadering of in wachtruimtes. Maar wel heel lekker en vers allemaal. (er werd wel rekening gehouden met onze eet gewoontes, dus geen kippenpoten of ingewanden voor ons)
De openheid van de gesprekken met de ondernemers heeft me echt verbaasd, de Chinezen zijn zeer open en hartelijk in het delen van kennis en eigen inzichten. Waar ik wel echt van onder de indruk was is hoe gastvrij wij zijn ontvangen, het was een eer dat wij als Europeanen op bezoek waren bij de Chinese boeren. Van heinde en ver hebben mensen gereisd om ons te kunnen ontmoeten. Vooral Bertie was een wandelende attractie voor de Chinese mensen i.v.m. haar lengte (1.86m).
Een eerste reactie op mijn reis, ik zal waarschijnlijk nog meer verhalen delen over de verschillende bedrijfsbezoeken maar deze blog als algemeen beeld van mijn reis door China. Een aanrader om naar toe te gaan als boer, maar niet zonder tolk of contacten in China om je bedrijfsbezoeken te helpen plannen en organiseren. Op deze manier hebben we zo veel kunnen zien en ontdekken, fantastisch. Een reis om nooit te vergeten.
Groet,
Heleen