17
jun
Mijn volgende verhaal heeft even wat langer op zich laten wachten. Dat heeft meerdere oorzaken maar de grootste reden is de lading die er ligt op het onderwerp. Ik wil jullie graag mee nemen in onze keuzes die wij maken op ons bedrijf.
Het gaat dus over glyfosaat. Al jaren gebruiken wij dat om ons grasland ‘dood’ te spuiten om er vervolgens mais op te gaan verbouwen. Na 1 jaar mais gaan we weer over op grasland om zo te starten met een ‘nieuwe’ grasmat om zo het kweek gras (daar kunnen de koeien geen melk van maken) kwijt te raken. Dit soort teelt heet wisselteelt en passen we alleen toe als het nodig is om een grasmat een keer te vervangen. Het liefst onderhouden wij ons grasland zo goed, dat dit niet nodig is. Dat is beter voor de bodem en de grasmat.
Bodem
Afgelopen winter heeft Rogier een cursus bodem biologie gevolgd en is hij opnieuw geïnspireerd geraakt om nog meer met de bodem aan de slag te gaan. Als je goed voor de bodem zorgt dan behoudt je ook een hoge weerstand van de bodem en kun je veel ‘problemen’ voorkomen. Je teelt een gezond gewas wat weer gezond is voor onze koeien wat een positief effect heeft op onze melk.
Wat is waarheid?
Een van de dingen die Rogier gehoord heeft op de cursus is het niet doodspuiten van grasland voor het maispoten. Dat triggerde ons beiden want het gebruik van glyfosaat staat vaak ter discussie. Als boer is het moeilijk om de waarheid te achterhalen. Als je wilt kun je wetenschappers vinden dat het gebruik van glyfosaat rustig kan, maar andersom net zo. Maatschappelijk is het wel duidelijk.
Dit jaar hebben wij onze grasmat twee keer gefreesd, dat is lichtjes de grasmat los krabbelen. De laatste keer vlak voor het maispoten. De grasmat probeer je kapot te maken vroeg in het voorjaar zodat de mineralen die in de grond zitten beschikbaar komen voor de maisgroei.
Mest
De mest van onze koeien is geïnjecteerd in de rij zodat je minder mest hoeft te gebruiken en er minder meststoffen verloren gaan omdat de mest precies op de plek ligt waar het nodig is, namelijk naast de maiskorrel. De mais is in de grond gepoot. Intussen zagen wij de grasmat al weer licht terugkomen. Als dit te fors wordt heeft de mais last van de grasgroei (iemand anders die het eten op eet) en kun je daar minder opbrengsten door krijgen.
In overleg met de loonwerker die voor ons spuit is er een moment gekozen om het gras te remmen in de groei, zodat de maisplant het kan winnen van het gras. Wel spuiten dus, maar alleen om de groei van het gras te stoppen. De mais staat er op het oog goed op. Eén perceel hebben we maar één keer gefreesd en staat er wat glooiend op door de hoge grasgroei. (dat is een leer voor de volgende keer). Dit jaar hebben we een super droog voorjaar, dat heeft invloed op het gewas, we weten alleen niet of dat in ons voor- of nadeel heeft gewerkt.
Als het goed is begint het gras weer te groeien onder de mais, en hoeven we in het najaar niet opnieuw het geoogste land in de zaaien met graszaad, dat scheelt weer trekker werk op het land. En blijft de mineralen benutting in de bodem ook door gaan als de mais het niet meer nodig heeft. Dit is beter voor de grond en het grond water, je hebt minder verliezen.
Nooit meer glyfosaat?
Het is een heel technisch verhaal geworden, dit gaat alleen maar over het stukje mais dat we dit jaar telen. Zo zie je maar weer dat als je boer bent je heel veel keuzes moet maken. Bovendien lees en hoor ik vaak waarnemingen over de gele velden in het voorjaar, maar bij ons dit jaar dus niet te zien en wordt ook niet waargenomen. Soms probeer je wat, soms bevalt het niet, soms kan het een verandering van bedrijfsvoering worden. Of we nooit meer glyfosaat gebruiken? Ik weet het niet. We kunnen namelijk pas na 2 of 3 jaar grasmat zeggen of dit gelukt is. Een verbetering voor de bodem? Dat zijn processen waar jaren overheen gaan voordat we daar inzicht en resultaten kunnen zien.
Regen?
Energie? Ja dat krijgen we er van. We zijn dingen aan het uitproberen, dat is spannend en leuk om te doen en volgen. Hele gesprekken voeren we er over met onze collega’s en loonwerkers. Wat doet het proces in de grond met je gewas? En wat zullen de voederwaarden straks van de mais worden? Hoe komt de grasmat terug? En hoe groot zal de onkruid druk zijn? Grootste vraag op dit moment; Zullen we nog regen krijgen?
Groet,
Heleen